fredag 13. januar 2012

Utstyret i orden??

Jeg har sagt det før; det er ikke utstyret det kommer an på,det er fotografen!
Nu er jeg ikke enig med meg selv lenger!
Det er faktisk sånn at jeg er på tur å bli uenig med meg selv,ikke fordi at utstyret er feil, men at utstyret ikke passer til mine behov!
Så, da er jeg kommet dit at jeg har definert et behov, og det behovet er "mye" dyrere enn det jeg har i dag...
Jeg trenger et kamera som kan takle høy ISO!
Og grunnen er : Jeg bor nordpå!
Her er det mørketid.
Og dessuten er den tiden jeg er ute på; i kveldslys, og tidlig på morran...
Hvordan ble det sånn??
Jeg har funnet ut at interessen av motiver har forandret seg. Jeg har gått fra mer "statiske" motiver, til "dyrelivet". Det gir noen utfordringer i forhold til utstyret jeg har. Og mange sorger....
Jeg bruker MANGE timer i måneden på å reise rundt i nærmiljøet i bla. Lofoten, og jeg har virkelig en boltringsplass når det gjelder motiver. Men utstyret gir mange begrensninger, og spesiellt det at jeg ikke kan øke følsomheten på "brikka" sånn at jeg kan få raske nok lukkertider,utenom at det går utover "kvaliteten" på bildefila. Er det noen som kjenner seg igjen?
Jeg har også sagt dette før: En skikkelig hobby er: Når det koster skjorta,og tar mye tid...
Så, jeg har en hobby som koster skjorta, og tar mye tid,ja,så mye tid at jeg syns det er rett at billedfilene mine kan gjengi det jeg ser,og jobber med...
Her om dagen hadde jeg et fantastisk møte med Lirypa. De vandret foran kameraet mitt som om de var trent for øyeblikket:

Canon 7D.600mm 1/40sek iso 1600. Vakre var de! Men nesten umulig å få skarp,selv med stativ.Det blir bare for lav lukkertid..

Det er ikke snakk om å dra ISOen over 1600 på mitt kamera,da blir det ihvertfall såpass støy at jeg ikke syns at det blir"presantabelt"! 
Så hva gjør man da??
Her er et møte med Røyskatten,alt for lav lukkertid!

Canon 7D.70-200mm.ISO1250,f/4,0.1/50 sek. Uskarpt,alt for lav lukkertid...Autofokus "rakk" ikke å stille skarpt..sukk..
Jeg må kansje vente en måned med å få nok lys for å få det skarpt nok...
Men da er ikke røyskatten der...
Samme med oteren under..


Canon 7D,600mm,f/4,ISO 800,1/250sek.Autofokusproblemer,og lav lukkertid...Og et laaangt "faen" ifra fotografen...

I dag er utstyret du bruker et "must" hvis du skal hevde deg med "gode bilder"...
Ikke la deg lure, det er sånn at det å ha et godt utstyr, og en god teknikk, er det som gjør forskjellen mellom et godt, og et middelmådig bilde. 
Og sånn har det kansje alltid hvert...Ikke noe galt i det, men jeg har av og til diskusjoner med folk som trur at det "bare" er å kjøpe seg et kamera,så ordner Photoshop resten...Feil!
For å kunne komme dit er et Godt bilde begynnelsen! 
Forgrunn,bakgrunn,skarphet,dynamisk omfang,komposisjon. Alt dette teller.
Og når man roter rundt med naturen, og dens innbyggere, ja da teller også planlegging,skuddhastighet,forhåndsinstillinger,panoreringsferdigheter inn i bildet,ja,stativ,utløser (har sikkert glemt å nevne masse...) OG kameraets IQ, altså dens måte å takle lysmåling,støy,autofokus. og verden på.
Spesielt når man jobber med dyr og fugler,i mørke omgivelser.
I tillegg er selvfølgelig objektivene selve øyet, og der er det priser som kan få en stakkars til å være nødt til å pansette huset for å ha råd..
Her er det mye å strekke seg etter! Men at utstyret du bruker er med på å bestemme hva og hvordan, ja, det er helt sikkert!
Det er få tilfeldigheter etterhvert .

Canon 7D. 600mm+1,4x.iso1000. f5,6. Det er ikke så ofte jeg kommer så nært Storlomen, og i et spennede lys,vanskelige forhold!


Det jeg prøver å si: Hvis du er der ute , og IKKE klarer å få de perfekte bildene er det en grunn til det!
Grunnen er: Utstyr OG Teknikk...
Jeg ser meg vel av og til litt lei på at når man diskuterer "utstyr" på fotosider, er det ofte noen som kommer med dette utsagnet: "Ta deg et fotokurs istedenfor å kjøpe deg nytt utstyr,det er ikke utstyret det er noe i veien med!"
Det er vel og greit,man må lære teknikker, og alt det der..Men, når man nu er kommet over det store førstestadiet, og man finner ut av hva man syns er spennede å holde på med, og man bruker masse tid på dette, da er det Utstyret som teller! For meg!

Og jeg, jeg ønsker meg høyere ISO! :-)

God fotohelg til alle!

Ps. Bildene jeg har lagt ut her er bare eksempler på hvor jeg virkelig ønsket meg utstyr som kunne takle situasjonen.Det blir oftere og oftere...Noen som kjenner seg igjen?

15 kommentarer:

Kjartan Trana sa...

Skjønner godt at det nærmer seg en skikkelig investering. Det fortjener du når du legger ned så mye arbeid i dette.

Anonym sa...

Beklager så mye Oona, hvis jeg har bidratt med å sette deg på disse tankene. Vel, jeg gjorde samme konklusjon som deg og skiftet til Nikon D3S. jeg skulle ikke mange turene ut med kameraet, før jeg forstod at dette var noe jeg skulle gjort for lenge siden... Uansett, håper du får en vår med høy iso :-)

Oona Torgersen sa...

Takk Kjartan,ser ut som du skjønner problemet ;-) Fortjener er noe jeg skal bruke som et mantra fremover...hehe..Det gjør det kansje lettere å gripe til sparegrisen (kansje et fond for fotografer er tingen..)

Kai: Har vel skjønt at jeg gror ut av utstyret mitt,men noen ganger er det så opplagt at det er til å gråte av...
Nu er det litt forskjell på deg og meg; Du med en lang fartstid, og jeg ,med bare noen få sesonger på baken,men det gjør det ikke mindre aktuelt.

Til dere begge; flinke fotografer er dere, og jeg er blitt inspirert , og nu vil jeg også "se lyset" hvis dere forstår hva jeg mener... :-))

Torbjørn Martinsen sa...

Løp og kjøp. Det svir litt når du drar kortet, men det glemmer du fort :)

Oona Torgersen sa...

Torbjørn: Hehehe....! Skal sjekke aksjebeholdningen min...Eller legge inn søknad til 2 av de store:
Kjære Importør.
Jeg er en stakkars nordboer,nord for polarsirkelen,med behov for ISO, men sparegrisen er bare halvfull,kan dere være så snill å sponse meg med litt utstyr,sånn at jeg virkelig kan få fart på bildene mine? osv..
Vi får se! Det nærmer seg en avgjørelse ihvertfall :-)

Kolbjørn Pedersen sa...

Veldig gjenkjennelig dette ja, men du har jo fått til mye flott, forstår hva du mener. Er jo utrolig irriterende når du bikker over iso 1600 og vet at resultatet ikke blir som du ønsker. Er jo spennende hus fra begge leirer nå, men det var den sparegrisen. Du må grave dypt. Er nok bare snakk om tid...

Torbjørn Wingsternes sa...

Tror mange kjenner seg igjen her. Mitt utstyr fremprovoserer svetteperler når jeg passerer 800 iso. Lengselen etter isoegenskaper er derfor stor.
Hadde to ønsker denne jula. En Lamborgini og en D3s. Fikk ikke en gang den rimeligste gaven!

Morten Borg sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Morten Borg sa...

Kjenner problemet ditt veldig godt, men det er en stor fordel å ha 1,6 brikke når en fotograferer fugler. Så du bør nok vente på 7d mkII for å se om den blir bedre. Har selv et fullformatkamera også men bruker det skjelden til fuglefoto. Syntes forresten at flere av lang lukkertid bildene har blitt brukbare
morten
http://kjernebitern.blogspot.com/

Knut-Sverre Horn sa...

Spennende å se hva nye 1Dx er god for. Det blir jo grusomt dyrt om du skal bytte et helt system.

Ellers er jeg enig med Torbjørn M - et svir å gi 36K for et hus, men du tenker ikke over det etter en natt på brushaneleik og fine bilder på 6400 ISO.

Hilda R.B sa...

Du har helt rett! Ja fotografen har alt og si, men utstyret .... det ser en på de som fotograferer mye med høy iso... (Jeg ser ikke på bildene at de har hatt så høy iso en gang???)
Jeg er helt sikker på at du er nødt til å investere i nytt utstyr. Du får sende din søknad til et kameramerke med innlegget ditt så tenker jeg du får bedre utstyr på øyeblikket!
Dette var det morsomste og mest hjertesukkenede innlegget jeg har sett. Stå på!!!

Oona Torgersen sa...

Så morsomt at det var flere som likte bildene :-) Det er vel noe med formatet på skjermen som "skjuler" noe, for det er en del å plukke på når man ser dem i stort..
Skjønner at det er flere som drømmer om utstyr,jeg og. Jeg føler ihvertfall at det er "begrunnet" .
Takk for morsomme kommentarer alle,setter stor pris på at dere titter innom bloggen min :-)

ketil olsen sa...

Du får ha lykke til med framtidige investeringer:) Byttet fra Canon til Nikon for noen mnd siden,kan ikke si at jeg angrer.
Desverre koster et systembytte noen kr,men kan love deg at desto lengre en venter,desto dyrere blir det.
Ser forøvrig allerede nå på bla bruktmarkedet (foto.no) at prisen for pent brukte D3s er på nedadgående. Har nok noe med at D4 er rett rundt hjørnet.
Lykke til uansett hva du måtte gå for i framtiden.

ketil

Rita Jakobsen sa...

Lykke til med Iso jakt. Dine bilder inspirerer meg.
Rita.

Unknown sa...

Fant bloggen din og "moillkoser" meg med både bilder og tekst:) Som Rita sier; du er til stor inspirasjon! Håper du blir fornøyd med det nye utstyret og gleder oss med mange nye flotte foto-opplevelser!:)
Mvh nytt biofoto-medlem:)